1ste leerjaar A

Welkom in het eerste leerjaar!

 

Samen maken we er een leuk schooljaar van!

De zorgjuffen in het eerste leerjaar zijn juf Bieke en juf Lena. Zij helpen in de klas, nemen kinderen mee uit de klas voor extra uitdaging of wat extra inoefening,...

‘s Morgens zitten we in de kring om naar alle spannende verhalen te luisteren, de kalenders in orde te zetten en om onze dag te overlopen. Nadien is het tijd voor het echte werk …

Taal 

Leessprong ‘ik lees met Hup’ is een leuke taalmethode waarmee de kinderen aan de hand van themaverhalen en sleutelwoorden (ik, an, uk, el, …) op een speelse en creatieve manier leren lezen. Vertelplaten, stempelen van woorden, computerspelletjes, de letterschuif, bingo-en memoryspelletjes, … geven het leren lezen een extra dimensie. Maar het leren lezen wordt pas echt fijn met Hup erbij! Hup is onze klaskangoeroe. Zij leert ons lezen en schrijven door nieuwe sleutelwoorden en letters uit haar buidel te toveren. Eerst korte woordjes, nadien langere en moeilijkere woorden. Uit deze woorden leren we dan de verschillende letters en met die letters toveren we nadien zelf woordjes. Hup neemt ons ook elke week mee naar Letterland, waar we leren schrijven. Je zal zien hoe snel Hup ons leert lezen en schrijven! Proberen jullie ook thuis elke dag wat te oefenen op het lezen met het woorddoosje, het leesboek of de leesblaadjes?

Rekenen

Tijdens de rekenlessen mag Hup even rusten en laat Wibbel ons via spannende verhalen kennis maken met de “de betoverde cijfers” 1,2,3,4,5,6,7, …. de getallen tot 20 op een rij.

We leren optellen en aftrekken, splitsen, de klok lezen (uur en halfuur). Wibbel leert ons ook betalen en teruggeven met euro’s en eurocenten. We meten allerlei dingen in de klas en ook de liter, de meter en de kilogram komen aan bod. We maken veel gebruik van materiaal: blokjes, busboekjes, splitskaarten, knijpkaarten, … tof om mee te leren rekenen!

Tijdens hoekenwerk wordt de leerstof  van de verschillende vakken, in kleine groepjes, op een speelse manier verder ingeoefend. We werken ook met het takenbord. Ook hier ligt de nadruk op zelfstandig werk. We kunnen nu goed differentiëren. Kinderen die wat extra uitleg nodig hebben oefenen dan in een kleiner groepje met mij of juf Bieke/juf Lena.

Wereldoriëntatie

Niet alleen lezen, rekenen en schrijven zijn belangrijk. We leren ook interessante weetjes tijdens de W.O -lessen. We werken rond de verschillende thema’s. Sinds vorig jaar werken we met een nieuwe handleiding: Curieuzeneuzen

Godsdienst

Bij de lessen Godsdienst werken we met  de “Tuin van Heden”. Vertelmomenten, ervaringen, verschillen tussen elkaar, de figuur van Jezus leren kennen, … zijn een aantal dingen die tijdens deze lessen aan bod zullen komen.

Lichamelijke opvoeding

We gaan turnen op maandag en donderdag met meester Peter of juf Evi.
Om de twee weken gaan we zwemmen (vanaf september). De nadruk ligt hier vooral op watergewenning. 

 Muzische opvoeding

Beeld (knutselen en tekenen), drama, beweging en muziek komen aan bod tijdens de MUZO-lessen. Regelmatig vullen de kinderen tijdens deze muzische lessen een muzo-fiche in waarbij ze zichzelf zullen evalueren.

 

Je merkt het … we hebben het hier zeker naar onze zin in de klas!  Veel werk, maar ook veel plezier.

We gaan samen op stap en maken er een leuk en leerrijk schooljaar van.

Juf Annelies

 

 

Agenda

Recentste activiteiten

Recente brieven

Uw voorkeursinstellingen betreffende cookies op deze website

Deze website gebruikt mogelijk cookies om uw aanmeldgegevens te onthouden, statistische gegevens te verzamelen om de sitefunctionaliteit te optimaliseren en marketing te leveren op basis van uw interesses.