1ste leerjaar B

Welkom in de klas van juf Veerle !

Welkom in de klas van juf Veerle!

  

Dit zijn de 22 kinderen van onze klas! Samen maken we er een leuk schooljaar van!

De zorgjuf in het eerste leerjaar is juf Lena. Zij helpt in de klas, neemt kinderen mee uit de klas voor extra uitdaging of wat extra inoefening.

‘s Morgens zitten we in de kring om naar alle spannende verhalen te luisteren en om onze dag te overlopen. Nadien is het tijd voor het echte werk …

Taal 

Leessprong ‘ik lees met Hup’ is een leuke taalmethode waarmee de kinderen aan de hand van themaverhalen en sleutelwoorden (ik, an, uk, el, …) op een speelse en creatieve manier leren lezen. Vertelplaten, stempelen van woorden, computerspelletjes, de letterschuif, bingo-en memoryspelletjes, … geven het leren lezen een extra dimensie. Maar het leren lezen wordt pas echt fijn met Hup erbij! Hup is onze klaskangoeroe. Zij leert ons lezen en schrijven door nieuwe sleutelwoorden en letters uit haar buidel te toveren. Eerst korte woordjes, nadien langere en moeilijkere woorden. Uit deze woorden leren we dan de verschillende letters en met die letters toveren we nadien zelf woordjes. Hup neemt ons ook elke week mee naar Letterland, waar we leren schrijven. Je zal zien hoe snel Hup ons leert lezen en schrijven! Proberen jullie ook thuis elke dag wat te oefenen op het lezen met het woorddoosje, het leesboek of de leesblaadjes?

Rekenen

Tijdens de rekenlessen mag Hup even rusten en laat Wibbel ons via spannende verhalen kennis maken met de “de betoverde cijfers” 1,2,3,4,5,6,7, …. de getallen tot 20 op een rij.

We leren optellen en aftrekken, splitsen, de klok lezen (uur en halfuur). Wibbel leert ons ook betalen en teruggeven met euro’s en eurocenten. We meten allerlei dingen in de klas en ook de liter, de meter en de kilogram komen aan bod. We maken veel gebruik van materiaal: blokjes, busboekjes, splitskaarten, knijpkaarten, … tof om mee te leren rekenen!

Tijdens hoekenwerk op donderdagnamiddag wordt de leerstof  van de verschillende vakken, in kleine groepjes, op een speelse manier verder ingeoefend. Op vrijdagvoormiddag werken we met het takenbord. Ook hier ligt de nadruk op zelfstandig werk. Kinderen die wat extra uitleg nodig hebben oefenen dan in een kleiner groepje met mij of juf Lena.

Wereldoriëntatie

Niet alleen lezen, rekenen en schrijven zijn belangrijk. We leren ook interessante weetjes tijdens de W.O -lessen. We werken rond de verschillende thema’s zoals sporen, de herfst, het verkeer, de dagindeling, het lichaam, …

Godsdienst

Bij de lessen Godsdienst werken we met  de “Tuin van Heden”. Vertelmomenten, ervaringen, verschillen tussen elkaar, de figuur van Jezus leren kennen, … zijn een aantal dingen die tijdens deze lessen aan bod zullen komen.

Lichamelijke opvoeding

Elke week gaan we op maandag en donderdag turnen met meester Peter of juf Evi. Vanaf 15 februari gaan we om de twee weken zwemmen. De nadruk ligt hier vooral op watergewenning.

Muzische opvoeding

Beeld (knutselen en tekenen), drama, beweging en muziek komen aan bod tijdens de MUZO-lessen. Regelmatig vullen de kinderen tijdens deze muzische lessen een muzo-fiche in waarbij ze zichzelf zullen evalueren.

 

Je merkt het … we hebben het hier zeker naar onze zin in de klas!  Veel werk, maar ook veel plezier.

We gaan samen op stap en maken er een leuk en leerrijk schooljaar van.

Benieuwd? Kom dan zeker een kijkje nemen op onze site!

Juf Veerle